Pravidla soutěže pro rok 2009 -------> Pravidla (.pdf)
číslo položky Název položky Terč ke stažení formát tisku
Položka č.1 Studená rána + Rukojmí Terč Rukojmí (.pdf) A3
Položka č.2 Terče BR na Timer Terč BR na timer (.pdf) A4
Položka č.3 Střelba po zátěži Terče Zátěž (.pdf) A4
Položka č.4 Střelba v polohách Terč Figura (.pdf) A4
Položka č.5 Losovatelná1 - Smiles36 Terč Smiles 36 (.pdf) A4
Položka č.5 Losovatelná2 - Rukojmí v oknech Rukojmí v oknech (.pdf) A3
Položka č.5 Losovatelná3 - Tácek klasický pivní tácek bez potisku, 6 zálepek  
Položka č.6 Kolečka Kolečka (.pdf) A4

 

Položky

 

Zde bych rád představil jednotlivé položky soutěže a jejich význam:

 

1.) Studená rána + rukojmí:

Tato položka otestuje připravenost střelce na plnění úkolů hned od první rány a také schopnost střelce dobře odhadnout své možnosti a na tomto základě úspěšně řešit situace „únosce-rukojmí“ vždy pomocí jedné rány, což bývá náplní práce například policejního odstřelovače.

 

2.) Terče BR na Timer

Tato položka testuje schopnost střelce koncentrovat se delší čas v kuse na velmi přesnou ránu, jelikož čas výstřelu je mu určen zcela náhodně a může přijít kdykoliv. Dále je testována schopnost velmi rychle vypracovat přesnou ránu na cíl, jehož pozice se střelci „objeví“ až s povelem.Tyto schopnosti nutně potřebuje například policejní odstřelovač pro úspěšné plnění svých úkolů.

 

3.) Střelba po zátěži

Tato položka otestuje schopnost střelce co nejrychleji vypracovat střeleckou polohu a velmi přesně zasahovat cíl i po fyzickém zatížení – tedy s vysokou tepovou frekvencí, což simuluje práci například vojenského odstřelovače při krytí své vlastní jednotky na ústupu a pod palbou.

 

4.) Střelba v polohách

Odstřelovač musí být schopen přesně zasáhnout cíl i v těžším terénu – například při boji ve vysoké trávě nebo v lesnatém terénu s množstvím křovin. Zde musí najít v rámci možností nejstabilnější polohu a z této zasáhnout cíl. Střelba vsedě/kleče simuluje střelbu z vysoké trávy, kde bude židle představovat pařez či jinou terénní nerovnost, kterou by odstřelovač v akci využil pro stabilizaci své polohy a zároveň pro krytí sebe sama. Střelba vstoje zde simuluje situaci, kdy je odstřelovač nucen střílet z vysoké polohy například přes křoviny, plot nebo jinou překážku. Tyč zde bude představovat stromek, který může střelec využít ke své stabilizaci. Položka prověří schopnost střelce vyrovnat se s netradiční výškou polohy pro střelbu.

 

5.) Losovatelná - SMILES 36

Sniper musí svůj cíl umět dobře identifikovat a zasáhnout. Například při plnění úkolu, kdy musí zasáhnout cíl v nepřehledné skupině „ne-cílů“. Tato položka ověří schopnost střelce dobře identifikovat cíl i v nepřehledné situaci. Dále prověří schopnost přesně zasáhnout zvolený cíl pod časovým a psychickým tlakem.

 

5.) Losovatelná - Rukojmí v oknech

Sniper musí umět zasahovat své cíle velmi přesně i velmi rychle. Například v situaci, kdy kryje ústup své jednotky, musí dobře volit pořadí cílů a zasahovat každou ranou velmi přesně a velmi rychle za sebou. Tato položka ověří schopnost střelce dobře a bez zádrhelů ovládat svou zbraň, schopnost střílet velmi přesně i v rychlém tempu – pod časovým tlakem.

 

5.) Losovatelná - Pivní tácek

Sniper musí umět vystřelit přesně a zároveň v moment, kdy se mu odkryje cíl. Tento moment musí umět částečně předvídat a musí na něj být náležitě připraven a koncentrován. Například v boji, kde je nutno zasáhnout pohybujícího-se nepřítele, který vykonává zcela nebo jen částečně předvídatelný pohyb, si musí najit ideální možnost k zasažení cíle. Tato položka ověří schopnost koncentrace, předvídavost a hlavně dobrou schopnost rozhodování a tím pádem i schopnost přesné střelby pod psychickým tlakem.

 

6.) Kolečka

Odstřelovač musí být schopen přesně odhadnout své možnosti a schopnosti - a zasahovat zvolený cíl každou ranou. Například v boji při střelbě na několik cílů najednou, musí být střelec schopen vybrat takový cíl, který je schopen zasáhnout jedinou ranou, aby nedocházelo k minutí cíle a tím pádem ke ztrátě času, střeliva a v neposlední řadě k prozrazení vlastní pozice. Tato položka navíc prověří schopnost střelce velmi přesně zasahovat zvolené cíle pod velkým psychickým tlakem, který je tvořen vědomím poslední možnosti zvrátit výsledek závodu.

 


HOME